Commissielid Jan-Albert Dop stelt zich aan u voor

Mijn universitaire loopbaan ben ik begonnen als Fulbright student voor een jaar aan een van die heel bijzondere kleine vierjarige colleges in de Verenigde Staten van hoog academisch niveau: Jan-Albert DopUrsinus College, vlak bij Philadelphia, een paar uur van Manhattan. Als een van een klein groepje buitenlandse studenten ben ik daar ontvangen op een wijze waarvan ik nog altijd vind dat elke buitenlandse student daar recht op heeft.

Terug in Nederland kwam ik terecht in een behoorlijk internationaal huis. Mensen met een vaak totaal andere achtergrond dan mijn overwegend Hollandse. Na de VS vond ik Nederland wat beperkt, en ik was dan ook vaker te vinden in de International Students Club dan op Sociƫteit Minerva. Betere verhalen.

Hoewel ik na een studie Engels als cultuurhistoricus ben gepromoveerd, heeft mijn loopbaan zich voornamelijk in het bedrijfsleven afgespeeld, waarbij ik het geluk heb gehad voor internationale bedrijven te mogen werken als McKinsey & Company en Heineken, daarbij gesteund door mijn echtgenote die een bloeiend bedrijf had als vertaalster voor internationale bedrijven en instellingen.

Halverwege mijn loopbaan vestigde Webster University zich in Leiden, waar ik altijd ben blijven wonen. Ik vond dat een fantastisch idee, een vestiging van een internationaal college in Leiden, met een Liberal Arts programma en met studenten van over de hele wereld. Uiteindelijk ben ik daar adjunct professor corporate strategy en later ook bestuurder geworden. Heerlijk, al die jonge mensen van over de hele wereld.

Als Webster-bestuurder actief in de NRTO ben ik ook, eerst als plaatsvervangend, later als gewoon lid, vanaf het begin betrokken geweest bij de Landelijke Commissie. Ook na mijn pensionering heb ik dat kunnen continueren. Waarom? Te vaak zien we dat jonge mensen uit het buitenland, eenmaal hier, aan hun lot worden overgelaten. Dat is een schande. Het kan anders, maar dat vraagt een andere invalshoek van de kant van de onderwijsinstellingen: een waarin de individuele student centraal staat. Als lid van de LC hoop ik eraan te kunnen bijdragen dat ooit allen die naar Nederland komen als buitenlandse student een even goede ervaring hebben als ik zelf ooit had.